Itämeri on unionin sisämeri

Posted on

Itämeri on nyt enemmän pop kuin koskaan. Ja syystä! Sillä on kaikki potentiaali olla dynaamisen talousalueen keskipiste, korvaamaton kulkureitti ja tärkeä luontoalue. Nyt Itämeren tila on surkea ja erilaiset riskit korkeat. Mutta vihdoin on herätty! Monenlaista toimijaa on, Itämeri-foorumi, Itämeri Instituutti, Centrum Balticum, Helsinki-Turku Itämeri-haastekampanja ja tietenkin EU:n luonnostelema Itämeren strategia, joka ei tule päivääkään liian aikaisin.

Suomen mepit ovat tehneet auttaneet nostamaan Itämerta esiin ja saaneet omalla panoksellaan strategiaa eteenpäin. Nyt kuitenkin pitäisi ryhtyä sanoista tekoihin. Vahva EU Itämeri-strategia on saatava hyväksytyksi. Sekä saada EU:lta rahaa Itämeren ohjelmiin. Itse haluan olla täysillä tekemässä yhteistyötä Balttian maiden, Ruotsin, Tanskan, Saksan ja Puolan meppien kanssa, jotta Itämeren kunnia saadaan palautettua. Painopistettä on saatava Välimereltä pohjoiseen – Itämern alueeseen. Niin ympäristön osalta, kuin liikennöinnin, talouden ja kulttuuriin alalla.

Itämeren alueen EU-maat ovat kaikki melko uusi unionin jäseniä. Siksi kaikki toimintamallit eivät kenties aivan tuttuja, kuten ovat vanhoille, suurille jäsenille Välimeren ympäristössä. Eikä kenties ole aivan vielä hiffattu sitä, miten tärkeä unionin sub-region, seutu, Itämeren alue voi olla – ja miten paljon yhteistyötä tekemällä mm. parlamentissa ja jäsenmaiden välillä sitä voidaan edistää. Siinä on aika kääntää uusi lehti.
Linkkejä suomalaisiin toimijoihin:

http://www.itamerihaaste.net/content.php/itmh:home

http://www.centrumbalticum.org/

http://www.baltic.org/suomeksi/instituutti/

http://www.puhdasitameri.fi/puhdas_itameri.html

One thought on “Itämeri on unionin sisämeri

    teemu said:
    20.5.2009 17:09

    Tuli tuosta kommentistasi mieleen, että ei varmaankaan kannata unohtaa sen yhteistyön arvoa myös niiden Välimeren vanhempien jäsenvaltioiden kanssa. Mitä paremmin heidät saa integroitua mukaan, sen todennäköisemmin alueellinen etujenajaminen onnistuu. Me vastaan ne muut ei yleensä tuota kovin kummoisia tuloksia.

Kommentointi on suljettu.