Suomalainen on paloheinäläinen puutarhuri

Posted on Updated on

Helsingin laajan viheralueen Keskuspuiston tuntumassa sijaitsevat Tuomarinkylän ja Pakilan kaupunginosat, johon kuuluvat Länsi- ja Itä-Pakila, Paloheinä, Torpparinmäki, Tuomarinkartano ja Haltiala.

 

Niissä nautitaan luonnon läheisyydestä Helsingissä ja ulkoilumahdollisuudet ovat upeat. Alueet ovat myös rauhallista seutua, jossa tuskin edes muistaa asuvansa Suomen metropolissa. Haluan tehdä työtä alueen säilyttämiseksi viihtyisänä ja rauhallisena, mutta myös käytännön asioiden kannalta helppona paikkana asua erilaisille ihmisille: lapsiperheille, senioreille, sinkuille.

 

Haluan kiinnittää huomiota etenkin seuraaviin asioihin kotikaupungiosassani:

 

Alueen asukkaiden asumiskuluja lisää erityisesti kiinteistöveron korkea aste. Sitä tulisi voida laskea Helsingissä, ja asia tuleekin valtuustolle budjettikäsittelyyn, niin että yleinen kiinteistövero laskettaisin asuntotonttien osalta (0,70%) samalle tasolle vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentin kanssa (0,22%) . Tontinmaan arvonnousu on vaikuttanut kiinteistöjen verotusarvoihin niitä merkittävästi nostaen huomattavasti asuinkuluja.

 

Julkisen liikenteen yhteyksiin, varsinkin Paloheinän ja Torpparinmäen alueille on kiinnittävä enemmän huomiota. Busseja keskustaan kulkee, mutta matkat kestävät kauan. Voisiko alueelta olla keskustaan kerran tai pari tunnissa useampia suoria bussilinjoja, jotka eivät kierrä kaikkia matkalla olevia asuinalueita? Voiko liityntäliikennettä juniin – Oulunkylä, Kannelmäki – parantaa?

 

Palvelujen kehittäminen ja säilyttäminen alueella tulee nostaa esiin. Ei ole järkevää, että kaikkia tarpeita varten olisi siirryttävä kauaskin. Olen mielelläni selvittämässä sitä, miten palvelut alueella turvataan, mitä puuttuu ja mitä on parannettava. Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen alueilla asuu yhteensä noin 20,000 helsinkiläistä, joukossa sekä lapsiperheitä, vanhuksia ja senioreita, nuoria, sinkkuja. Heitä varten on oltava kouluja, päiväkoteja, terveysasemien läheisyys, kauppoja, pankkeja ja muita palveluja. Miten nykyinen tarjonta vastaa kysyntään?

 

Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen läpikulkuliikenteen aiheuttamat ongelmat on minimoitava ja turvallisuus taattava. Nopeusrajoitukset autoille, suojatiet, mahdollisesti töyssyt, ja liikennevalot. Kävely- ja pyöräilyreittien turvallisuus taattava, mopojen liikkumista seurattava ja asiattomaan ajelun väärillä paikoilla puututtava.

 

Parasta on luonnon läheisyys ja etenkin ulkoilumahdollisuudet. Keskuspuiston tarjoamat, aina Vantaanjoelle saakka ulottuvat ulkoilureitit, luontopolku, lenkkipolut, Haltiala peltoineen, aarnimetsineen ja kotieläinpuistoineen, Helsingin kaupungin ylläpitämä Paloheinän ulkoilumaja, ladut ja mäenlaskumahdollisuus talvella, jokamiesgolf-kenttä, Tuomarinkartanon monet ratsastustallit.

 

Asemakaavan mukaan Keskuspuiston pohjoisosan virkistysalue säilyy nykyisellään virkistyskäytössä. Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen alue halutaan säilyttää vehreänä seutuna, ja siksi on hyvä miettiä, mikä on se lisäarvo mitä alue tuo Helsinkiin, niin ettei massiivista rakentamista tarvita. Alue voi olla kenties helsinkiläisten ulkoilu- ja harrastuskohde?

 

Tulevia alueen kehittämissuunnitelmia on seurattava ja niihin vaikutettava. Etenkin Paloheinän ulkoilumajaa ympäristöineen kehitetään, ja suunnitelmissa on Keskuspuiston alittava Jokeri 2 – bussiliikennetunneli, jonka itäinen suuaukko sijoittuisi Paloheinän ulkoilumajan lähelle bussien nykyisen kääntöympyrän paikalle. Tunneliin suunnitellaan myös maanalaista hiihtotunnelia. On seurattava mitä vaikutuksia tästä ja muusta uudesta kehittämisestä on asumiselle ja viihtymiselle, ja pyrittävä pitämään huoli siitä, että asukkaiden tarpeita kuunnellaan.

 

Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen seudulla, etenkin Pakilassa on myös harrastepohjaista puutarhatoimintaa, esim. kaksi siirtolapuutarhaa, Pakilan siirtolapuutarha Itä-Pakilassa sekä Klaukkalanpuiston siirtolapuutarha ja viljelyspalstoja vuokrattavana. Monessa omakoti-tai rivitalossa harrastetaan myös puutarhan hoitoa. Puutarhakaupunginosa voi olla juuri alueen omaleimainen lisä Helsinkiin.