Varoitus! Jos juot tämän Chablis-pullon…

Posted on

Oppositio vaatii viinaveroa nostettavaksi ja hallitus haluaa viinipullojen kylkeen varoituslaput. Ihan totta, tätäkö suomalainen alkoholipolitiikka nyt sitten on? Kuka tarvitsee pitkäjänteisestä suunnitelmaa kun veroja voidaan vekslata eestaas ja toisena vaihtoehtona keksiä lisää byrokraattisia esteitä yrittäjille kuten viinin maahantuojille.

OK,  varsinaisen tiukan viinan veroa voitaisiinkin hiven nostaa mutta viinin vastaavasti laskea, jottei kossupullon ostaminen ole teinille automaattisesti se varteenotettavampi vaihtoehto jos verrataan esim. viinipulloon. Toisaalta kyllä teinien dokaamisen estämiseen pitää keksiä muita keinoja. Känniset nuoret heti poliisin huostaan ja soitto kotiin? Sakot vanhemmille kolmen kerran jälkeen? Tarkat ukaasit ja uhkasakot kaupoille kenelle myydään? Selvitys keneltä alaikäinen on saanut viinaa ja syyte asianomaiselle?

Tarrojen kanssa näprääminen taas on todella vuoden vitsikkäin ajatus. Alkoholin käyttö Suomessa todella vähenisikin jos siihen Chablis’n kylkeen tulisi se varoitustarra ’Varoitus! Jos juot tämän pullon sinusta voi tulla samanlainen doku kuin ranskalaisista!’.