Lihapiirakan syvin olemus

Posted on Updated on

Käyn joskus työpaikkani lähellä sijaitsevassa kulmakioskissa ostamassa sämpylän lounaaksi. Paikka on melko siisti, siellä myydään kahvia, pullaa ja lehtiä, erilaisia sämpylöitä ja muuta suolaista. Sisällä on pari pöytää, joissa usein on istunut haalaripukuisia työmiehiä lounastauollaan. Huomasin tänään vitriinissä kaksi suurta käsin kirjoitettua pahvilappua. Toisessa luki ”Kioskissa saa syödä: pullaa, pasteijoita, karjalanpiirakoita, lihapiirakoita ilman täytteitä.” Toisessa taas ”Kioskissa ei saa syödä: täytettyjä sämpylöitä, patonkeja, ”reissumiehiä”, salaatteja, lihapiirakoita täytteillä.”

Siis mitä? Ilmeisesti terveystarkastajat ovat iskeneet kioskiin. Paikka ei Suomen millintarkan ja tiukkapipoisen hygieniasäädösten perusteella täytä oikean kahvilan merkkejä, joten siellä on kielletty kahvilatoiminta – tai siis ruokailutoiminta.

Ymmärtääkseni kahvilatoimintaa ei Suomessa saa harjoittaa, jollei samalla tarjolla pääsyä vessaan. Paljonhan tämä ohjeistus on auttanutkin, kun katsoo kadulle kuseksivien helsinkiläisten määrää ja keskustelua yleisönosastoissa. Toisaalta, tässäkin kioskissa kahvia näköjään saa juoda, kunhan ei vain pistä suuhunsa mitään oikeaksi ruoaksi määriteltävää. (Miten siis määritellään ruoka?) Vai onko niin, ettei säännöillä pyritäkään enää taistelemaan katupissausta vastaan vaan ne on tehty jotta vältetään suurempien asioiden teot kadulle? (Nyt tämän kirjoituksen taso taisi laskea huomattavasti.)

Tunnustan, etten itse asiassa tunne elintarvike- tai hygienialainsäädäntöä paljoakaan, joten en voi varmuudella sanoa mistä pykälistä tuo absurdi tilanne johtuu. Byrokratialla – ja uskaltaisinko sanoa, että suomalaisella byrokratialla – näyttää kuitenkin olevan surkuhupaisia seurauksia. Siitä koituu myös aivan turhaa vaivaa ja jopa suoranaista haittaa sekä yrittäjälle että asiakkaalle. Tulevana talvena työmiehet joutuvat talvipakkasilla joko tinkimään lounasateriastaan jos haluavat viettää lounastauon lämpimässä kioskin sisällä tai syömään lihapiirakkansa nakkeineen pakkasessa! Voitteko kuvitella tällaista ongelmaa muualla Euroopassakaan? (Puhumattakaan yrittäjälle aiheutuvasta myynnin menetyksestä.)

En tiedä mitä pykälää tapauksessa on sovellettu, enkä siksi pysty sanomaan onko yrittäjä pyrkinyt pelastamaan jotain ruokabisnestoiminnastaan määrittelemällä jotkut tuotteet ruoaksi joita ei missään nimessä saa syödä sisällä ja jotkut tuotteet taas sisätilassakin sallituiksi snäckseiksi.

Epäilen kyllä, että itse terveystarkastaja on määritellyt tuon kahden nakin aikaansaaman eron lihiksen syvimpään olemukseen. Pelkkä lihapiirakka ei vielä ole ateria, mutta lihis kahdella nakilla, selvästikin ruokaa. 

31.10.2006