Toimittajan kuolema

Posted on Updated on

Anna Politkovskajan murha on järkyttänyt paitsi Suomea, myös koko Eurooppaa. Hän oli Venäjän hallinnon ja varsinkin Tšetšenian sodan järkkymätön kriitikko, joka sai useita tappouhkauksia ja jonka tiedettiin olevan epäsuosittu Venäjän turvallisuuspalvelun, armeijan ja monen muun silmissä. 

Kiinnostavaa on nyt nähdä, milloin Venäjän virallinen taho antaa Politkovskajan kuoleman johdosta surunvalitteluja, sillä siellä häntä tuskin kovinkaan paljon surraan. Mielenkiintoista on myös nähdä, selviäkö murha koskaan, vaikka porttikäytävästä lähtevästä nuoresta miehestä on myös videokuvaa. 

Tuntuu siltä, kuin kansalaisjärjestöjen huolta Venäjän ihmisoikeus- ja ylipäänsä oikeuden tilanteesta ei ole tähän mennessä otettu vakavasti, vaikka ainakin 5000 palkkamurhaa on tapahtunut 1990-alun jälkeen. Jokin aika sitten surmattiin Venäjän keskuspankin uudistusmielinen ja rahanpesumahdollisuuksia rajoittanut varapääjohtaja. Paitsi liian uudistusmieliset virkamiehet ja liikemiehet ovat palkkamurhien kohteina myös toimittajat ja ihmisoikeusaktiivit. Joissain tapauksissa lienee kysymys alamaailman toimista, mutta toimittajien ja ihmisoikeusaktivistien murhissa voidaan epäillä valtion koneiston, poliisien, turvallisuuspalvelun tai armeijan sekaantuneen asiaan. Tällaisia tappoja ja katoamisia on tapahtunut paljon paitsi Tšetšeniassa, myös muualla Venäjällä. 

Nyt olisi hyvä Euroopassakin herätä ja kohdata Venäjän demokratiakehityksen totuus. Monta asiaa on menossa aivan väärään suuntaan, eikä silmien sulkeminen voi pysäyttää tätä kehitystä. Haluaako Eurooppa siihen puuttua, ja onko sillä kykyä siihen mitenkään vaikuttaa, onkin toinen juttu. 

9.10.2006 

One thought on “Toimittajan kuolema

    Jan Rossi said:
    10.10.2006 11:49

    Täytyy sanoa, että viikonloppu oli tyrmistyttävä kun kuulin Anna Politkovskajan murhasta. Politkovskaja oli yksi merkittävämmistä journalisteista, joiden kirjoituksia olen saanut lukea. Politkovskaja otti rohkeasti kantaa asioihin ja paneutui siihen, mitä hän teki työssään. Politkovskaja oli ihmisoikeusaktivisti, joka nosti Tsheshenian kriisin maailman tietoisuuteen ja raportoi Venäjän suorittamista julmuuksista tasavallassa. Politkovskaja oli Putinin kärkkäin arvostelija, ja syystä. Presidentti Putinin aikana Venäjän demokratia kehitys on ottanut suuria askelia taaksepäin. Venäjä on taantumassa apaattiseen, hallittuun diktatuuriin, jossa vapaan lehdistön aika on ohitse. Venäläinen todellisuus on synkkä. Venäjällä on murhattu useita toimittajia, jotka ovat uskaltaneet kirjoittaa asioista kuin ne ovat. Anna Politkovskaja oli yksi heistä.

    On täysin selvää, että Politkovskajan murha oli poliittinen. Ennen kuolemaansa Politkovskaja kirjoitti Tsheshenian venäläismielisen johtajan Ramzan Kadyrovin ihmisoikeusloukkauksista. Tshesheniassa toimii edelleen salaisia vankiloita ja tänä vuonna tasavallassa on kadonnut 141 ihmistä. Missä he ovat ja mitä tekemistä Kadyrovilla on katoamisten kanssa? Tätä Politkovskaja yritti selvittää.

Kommentointi on suljettu.