Näin naapurissa Osa 2

Posted on

Aloin muutama viikko sitten seurata Venäjää koskevia uutisia ja sen edesottamuksia. Nyt ei tunnu menevän päivääkään, ettei uutisissa kerrota jostain Venäjän toimenpiteestä jolla se on uhkaillut naapurimaitaan, uhitellut EU:ta tai USA:ta kohtaan, tai kiristänyt sisäisiä kansalaisjärjestöjä tai lehdistöä koskevia toimenpiteitään. Katsotaanpa.  

Viime viikonloppuna kuultiin 8 tunnin odotusajoista Venäjän tullissa, kun suomalaiset ja kaikki ulkomaalaiset autonomistajat ovat täyttäneet ja kuljettaneet luukulta luukulle 3 euron maksulappua. On selvää, etteivät viranomaiset oikeasti halua suomalaisia Karjalaan. Raja-alue on paljon helpompi pitää hallinnassa kun jatketaan sen kurjistamista, niin kuin on tehty jo 60 vuoden ajan. Uusien tullisääntöjen mukaan Venäjältä saa käydä Suomessa ostosmatkalla tullitta kerran kuussa ja 35 kilon tavaran verran.  

Ja tietenkin saatiin taas vierailu naapurin Antonovilta. Asiaa tutkitaan, oliko lentäjä kahvilla vai torkahtiko vain puikkoihin. 

Muualta maailmalta kuuluu samankaltaisia uutisia: EU:lle Venäjän energiaviranomaiset taas olivat vihjailleet, että kaasutuotannon jatku ei välttämättä ole itsestäänselvyys mikäli tuonnille asetetaan erilaisia rajoitteita. Pari viikkoa sitten Venäjä kielsi Georgian ja Moldovan viinien tuonnin vetoamalla terveyssyihin. Molempien maiden suhteet Venäjään ovat kiristyneet poliittisesti jo aiemmin. Pikku juttu? Viime vuonna Georgian viennistä viinillä oli 12 % osuus, kun taas Moldova sai 30% kansantuotteestaan viinistä ja sen viinistä viedään 80% Venäjälle. 

Venäjän valtiollinen kaasujätti Gazprom on ostamassa liberaalia päivälehteä Kommersantia. Parlamenttivaalit ovatkin ensi vuonna ja presidentinvaalit vuonna 2008. Gazpromilla onkin jo tv-kanava NTV, radiokanava, ja yksi suurista päivälehdistä.  Armenia antoi Gazpromille, muutaman vuoden halpaa kaasua vastaan, oikeudet käyttää Iranista tulevaa kaasuputkeaan ja rakentaa toinen samaan linjaan. Venäjän kontrolli Armenian energiatuonnista kasvoi ja se otti haltuunsa strategisesti tärkeän kaasulinkin Iranista ja Kaukasukselta Eurooppaan. 

Tulevaisuuden trendejä ovat Venäjän energiatuotannon, Gazpromin ja muiden venäläisten energiayhtiöiden monopoli ja ylivertaisuus, ja venäläisten miljonäärien yhä suuremmat omistukset maailmalla, mm. Euroopassa. Näin naapurissa. Samankaltaiset uutiset tulevat jatkumaan.

 

24.4.2006 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s