Suomen turvallisuus ja tonttikaupat

Posted on

Ajoimme yhdistykseni kanssa pari vuotta sitten Kokoomuksen puoluekokouksessa aloitetta EU:n ulkopuolisten tahojen tonttikauppojen rajoittamiseksi Suomessa. Kuten näille aloitteille viime vuosina on käynyt, se ei mennyt läpi, puoluehallituksen perustellessa, ettei sille ole mitään tarvetta. Viime kesänä puoluehallitus totesi että ”Puolustusvoimien mukaan ulkomaalaisten lisääntyneellä maanomistuksella ei ole vaikutusta maanpuolustuksellisiin tai strategisiin intresseihin”.

Johtavista poliitikoistamme suurin osa on huitaissut kysymyksen sivuun sanoen ’ei näistä nyt mitään uhkaa ole’ ja ’maanomistajan tulee voida myydä tonttinsa kenellä haluaa’ ja ’kauppa se on joka kannattaa’. Itä-Suomen poliitikoille on naureskeltu, kun tuollaista NIMBY eli Not In My Back Yard- ideologiaa kannattavat.

Tarvittiin iltapäivälehden tutkivaa ja räväkkääkin journalismia Porkkalan sekä  suomalaisten strategisesti tärkeiden infrastruktuurikohteiden läheltä hankituista tonteista, joissa joissa omistajia ovat Kremlin valtaapitävät sekä jotta asia otettiin vakavasti. Carl Haglund, jota tuskin itäsuomalaisten toteama trendi kiinnosti aiemmin, nousi myös vaatimaan kartoitusta ja päätöstä strategisten alueiden lähelle perustettavista suojavyöhykkeistä.

Nyt Norjassa havahduttiin huomaamaan, että salainen sukellusvenetukikohta on myyty venäläisille. Kremlin omistukset Euroopassa lisääntyvät. Taas iltapäivälehti tekee tutkimusta, kun poliitikkopuolella on hiljaista. Kaikki keskittyvät ehkä soteen. Tässä Iltalehden juttu asiasta: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015040519471168_ul.shtml

Jos demokratiakehitys olisi Venäjällä mennyt kuten maailmalla toivottiin, kiinteistöjen omistus puolin ja toisin voisi olla normaalia. Mutta jos suomalainen ei saa ostaa tonttia Karjalasta, miksi ihmeessä, ja toistan miksi ihmeessä Venäjän kansalaisilla voi olla oikeus ostaa tontteja Suomesta? Ja jos eurooppalainen businessmies ei voi olla varma, milloin hänen yhtiönsä otetaan valtion haltuun naapurissa, tai häneltä estettään tulo Venäjälle, miksi ihmeessä EU:n alueeln business- ja kiinteistöomistukset annetaan vapaaksi riistaksi?

Keskittyykö Suomi todella tuijottamaan vain omaan napaansa kun turvallisuusympäristö ympärillä muuttuu päivä päivältä? Seuraavan hallituksen on otettava asia vakavasti, ja vähintään tehtävä arvio strategisten kohteiden lähellä olevista maista ja niiden omistuksesta ja laadittava rajoittavat lakimuutokset tarpeen mukaan. Myös yksityisten tonttien osto tulee sitoa vastavuoroisuuteen. On hölmöläisen hommaa olla niin tekemättä.